Thursday, November 10, 2011

MSG a.k.a ajinomoto dalam susu ibu?

Salam semua.. Hari ni Teyn nak cerita pasal Monosodium Glutamate(MSG) atau nama glemernya Ajinomoto atau nama kampungnya Pak Aji. Ye, yang slalu korang cakap ade lam maggi tu~

Ok, minggu lepas ketika gigih pegi kelas bioteknologi makanan (food biotech), ade satu statement dikeluarkan oleh lecturer tersebut yang membuatkan kitorang semua rasa WOW. HAHA.

Ape statement die tu Teyn?
Ni ha, die cakap: Sebenarnye... MSG tu SELAMAT dimakan, tak membawa kesan negatif pon, yang kamu2 dengar tu semuanya hanyalah khabar angin belaka~

pinjam google punyo

Betoi ke ni, betoi ke ni?
Ye.. tak tipu, yang kate wat rambut luruh la, sakit kepala bagai tu lah hanyalah KHABAR ANGIN serta TANGGAPAN BURUK semata-mata.
Korang tau tak, even dalam susu ibu a.k.a susu badan pon ade MSG sebanyak 22mg dalam setiap 100g tau. Banyak lagi makanan semula jadi mengandungi MSG mcm buat tomato ada 140mg, telur ada 23 mg MSG dalam setiap 100g.

Memang ade banyak kajian dibuat tentang MSG tapi semuanya gagal buktikan yg MSG ni penyebab kepada simptom2 buruk. Yang ada pon tikus diuji tu jadi buta, tu pon setelah disuap 20g MSG tanpa disertakan dengan sebarang makanan (kaw2 punye, korang nak ke makan 20 gram MSG sehari, dimakan begitu sahaja? xnk kan.haha).

Jadi jangan takut2 letak MSG lam makanan.. takde Pak Aji tak sedap la kan, tapi jangan la sampai satu peket abih kau tuang tak pon pegi makan sesudu Pak Aji dimakan begitu saja=.=" Sikit2 sudah~

Okay, tu jelah.. Thanksss sudi bace, sayang lebih ni! ^_^

13 comments:

Afiq Ryunosuke said...

wah~~
lepas ni pakcik guna ajinamoto je la sebagai peganti garam....
XP

mirakim said...

khabar angin rupanye..pasni miera nk g kdai bli 10 peket pak aji..ehehe

Fifi Phillipps said...

ni kena tag DR MICKY la nie~~ he he he... wah, sini yer sampaikan amanat Dr Micky tu... :P

teynteyn the doll said...

@afiq ryunosuke: haha tu hebat sgt XP

teynteyn the doll said...

mirakim: amboi banyaknya 10 peket nak watpe, wat kenduri ke hehe

teynteyn the doll said...

@fifi: haruslah, sharing is caring :3

cik CT said...

o.ye ke...saye x suke makanan yg letak bnyak sgt ajinomoto

Eyda Dania said...

mmg slalu msak..gne aji na moto..tpi xde r byk sgt...t leh botak kepala..=)

Phat said...

phat x leh mkn byk aji sakit pale

Anonymous said...

Tapi knape ade org makan msg sakit kepala~~~ halusinasi sebab banyak dgar keburukan msg ke ??

teynteyn the doll said...

anon: u sure yg sakit kepala is caused by the msg,bukan by other pengawet yg ada dalam makanan tu?

If u sure, maybe it's because MSG tu one type of food additive. Dia trigger other different taste without changing the original taste of the food. So bila receptor dekat lidah tu detect maybe the brain can't read or translate the taste well and there you go, sakit kepala. This is just maybe, my logical thinking. hehe.

♥ p a a n i ♥ said...

la yekeee..kalau kite mkn byk2 ade efek x?

teynteyn the doll said...

@paani: brape banyak nak makan? ade dalam 20gram sehari tak? tak kan~ so xde effect la

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Umur belog teyn ni

Daisypath Friendship tickers