Thursday, May 8, 2014

Koleksi Testimoni Mealshakes 1

Assalamualaikum..

Tahniah kerana memilih utk mengetahui tentang Mealshake!

Mealshake kaya dengan segala jenis vitamin dan mineral dari A-Z bagi keperluan tubuh dan perkembangan otak si manja anda.

Luangkan sedikit wang anda untuk mendapatkan kesihatan yang terbaik utk mereka.

Bonus dari Mealshake,ada fiber n soy lecithin yang membantu utk memudahkan pelawasan dan membakar lemak dalam badan.

Mealshake bukan sahaja blh diberi kepada si manja anda sahaja,malah anda,suami serta keluarga layak utk mencubanya.

Bagus utk kesihatan, memberikan anda sekeluarga tenaga dan kecantikan luaran serta dalaman.

Untuk kesihatan anda dan keluarga.kita usaha dan ikhtiar kan.

SMS/Whatsapp saya 017-462 4283 utk mndapatkan yang terbaik utk mereka yang tersayang..

Sementara tu, JOM tengok bagaiman pengalaman mereka yang telah mencuba Mealshake! Terbaik!

(klik pada gambar kalau nak tengok dengan lebih jelas)








Wednesday, May 7, 2014

Tips anak suka makan sayur

Assalamualaikum..
"Anak saya yang umur 7tahun tu taknak langsung makan sayur!"
Mesti biasa dengar kan? atau anda sendiri yang mengalaminya. Anak2 tak nak makan sayur
Kenapa anak2 tak suka makan sayur?
Teyn pon tak suka makan sayur, sebab macam fobia. Dulu masa kecik first makan sayur, sayur tu rasa pahit sangat, tu yang sampai besau ni tak makan sayur. Tapi sekarang dah makan, ada sesetengah sayur je yang tak suka makan. Hehe.

So, Teyn nak share tips untuk anak suka makan sayur:

1) Jadi kreatif

Nampak sedap kan gambar tu? Kita yang dewasa ni pun gerammm je tengok nak makan.. apatah lagi anak2, laju je diorang makan.. So mummy2 lepas ni kena cuba dan belajar jadi kreatif dalam menyediakan makanan anak2. Start dari yang simple dulu, contohnya buat lobak bentuk bunga atau buat smiley dekat tomato.

2) Hiburan tentang sayuran
Uolls mesti pernah tengok 'Popeye the sailormen' kan?? Haaa cuba bagi anak tengok cerita tu. Sebab dalam cerita tu popeye makan bayam dan jadi kuat. Sambil tu terangkan  kebaikan sayur. So anak pun akan tertarik nak makan sayur sebab diorang mesti nak jadi kuat macam popeye dan boboiboy! atau nak jadi cantik/hensem macam papa/mama. hehehe.

3) Jangan paksa/hukum
Kalau anak tetap tak nak makan sayur, jangan paksa atau hukum. Ni akan buat mereka lebih fobia nak makan sayur.. Kalau mereka makan sayur, bagi rewards dan pujian, sebab anak2 memang suka dipuji. 

4) Gantikan sayur dengan buah-buahan
Buah-buahan pun boleh bagi khasiat yang sama seperti sayuran. Dan yang seronoknya, buah-buahan lebih berwarna-warni dari sayuran. So, anak pun tertarik nak makan!

5) Berikan supplement/vitamin
Berikan supplement kepada anak uolls untuk menampung nutrien2 dan khasiat yang tak cukup. Teyn suggestkan ambil MEALSHAKE SHAKLEE. Sebab dalam mealshakes ni memang dah ada semua nutrien diperlukan dan juga dapat mengelakkan anak dari sembelit. Insyaallah lepas ambil ni, anak pun lebih SUKA MAKAN SAYUR! Amazing!



So, dah tau kan macam mana! Good luck semua mommies! Nothing is impossible! Hehe

Kalau ada sebarang pertanyaan/nak order mealshakes/konsultasi pecuma, boleh contact Teyn:
SMS/Whatsapp: 017- 462 4283
Email: nurfathin2112@gmail.com
FB: FS Health & Beauty


Tuesday, May 6, 2014

Cara Makan Mealshakes

Assalamualaikum..

Amacam, dah order mealshakes, mesti excited kemain nak bancuh dan minum kan!?
Teyn nak share rahsia cara pengambilan mealshakes ni, sangat mudah!
Senang sangat untuk uolls yang pagi2 kelam kabut dah lambat nak pergi kerja. hehe. Dah lah sedap pulak tu, maklum la perasa french vanilla, ala2 aiskrim gitu~~


Cara pengambilan Meal Shakes Shaklee
1) Orang dewasa: 3 sudu Meal Shakes
2) Kanak-kanak 7 tahun ke atas: 2 sudu Meal Shakes
3) Kanak-kanak 1-6 tahun: 1 sudu Meal Shakes

Oh yea, diingatkan yang kanak-kanak bawah setahun tak boleh minum Meal Shakes tau!

Cara Penyediaan
Boleh dibancuh dengan semua minuman kegemaran, susu, air coklat, jus buah, nak buat jadi aiskrim pon boleh! nanti Teyn share resepi ok!

TAPI! TAK BOLEH campur dengan:
1) Air panas (guna air suam atau sejuk sebab air panas boleh musnahkan protein dalam Meal Shakes)
2) Air berkarbonat dan bergas
3) Minuman berkafein seperti teh, kopi, nescafe

So, dah paham kan macam mana nak bancuh dan minum Meal Shakes?
Selamat ber Meal Shakes!! Hehe


Kalau ada sebarang pertanyaan/nak order/konsultasi pecuma, boleh contact Teyn:
SMS/Whatsapp: 017- 462 4283
Email: nurfathin2112@gmail.com
FB: FS Health & Beauty


Thursday, May 1, 2014

Makanan Segera Berkhasiat untuk Anak.

Assalamualaikum!
Apa khabar semua pembaca blog teyn? 
Harini dah masuk bulan Mei, Insyaallah, bulan yang penuh MAGIC.. (nak tau apa yang magic n nak rasa magic? Jom jadi ahli Shaklee)

So Teyn nak berkongsi tentang MEALSHAKES.. 
yg ni mmg faveret customer2 saya dan majoriti ibu2 di Malaysia... 
Teyn gelarkannya fastfood yg sihat.. haaa.. jangan keliru.. kalau fast food biasanya makanan segera yg kurang sihat.. 'segera' disini bermaksud ianya segera diserap...  protin berkualiti tinggi dan mudah diserap dalam tubuh manusia dari kanak2 sehingga dewasa..
Mealshakes ni minuman segera yg berkhasiat...french vanila flavor, bau aiskrim gitu.. 



Memang rugi lah kalau tak beli mealshakes ni.... hihihi.. setin ni kalau sorang anak je yg consume, boleh bertahan dlm 2-3bulan..  Bukan anak je boleh consume, mak, bapak, atok nenek, makcik, pakcik semua pun boleh consume.. Dan yg best lagi Mealshakes ni bukan sahaja kaya dgn protin dan kalsium.. tetapi juga kaya dgn vitamin penting terdapat dlm per serving Mealshakes .. Vitamin A, Vitamin B12, B6, Thiamin, Riboflavin, Asid Folic,  Vitamin C, Vitamin E, Biotin, Vitamin D, Niacin, dan juga mineral2 penting kalsium, iodin, besi, fosforus, magnesium, selenium, chromium, molybdenum, zinc.. semua tu perlu untuk kesihatan tubuh badan..

Memang sesuai lah utk anak kesayangan terutama yang cerewet tak makan sayur buah.. Insyaallah anak akan jarang demam, takde masalah sembelit,bijak, tak overweight, pendek kata.. mmg best la.. pelaburan yg berbaloi... lagipun saya harganya mampu milik.. semua org pun mampu memilikinya.. Kalau mampu bli mainan baju puluh2 ringit. takkan mealshakes tak boleh.. ye tak.purata sbulan dlm rm20-rm30 sahaja..so no more excuses okay..... hihi

Mealshakes ni hot selling stuff, semua orang berebut beli, so kena CEPAT, nanti dah habis licinnn, menyesal tak guna hehe

CEPAT! SEKARANG!
SMS/Whatsapp 0174624283
Fathin Jutawan Cantik

Friday, April 4, 2014

Cadangan Hadiah Mak/Abah

Assalamualakum.
Alamak tak lama lagi birthday mak/abah la!
Nak bagi hadiah apa ni????
JOM hadiahkan set warga emas ni pada mak/abah.
Insyaallah lepas ni mak/abah dah tak merungut sakit lutut lepas naik tangga rumah awk yg bertingkek2 tu hihi. Sakit2 badan, sengal2 tulang pun hilang.
CEPAT sms/whatsapp Teyn 0174624283 sekarang ;)

Thursday, April 3, 2014

Koleksi Testimoni Ostematrix Shaklee

Assalamualaikum.

Apa sebenarnya OSTEMATRIX Shaklee ni?
Anda tentu biasa dengar berkenaan kalsium kan? Ostematrix merupakan produk shaklee yang membekalkan kalsium. Oops, bukan kalsium semata2, ia juga mengandungi mineral lain seperti magnesium, boron, zink, kuprum, mangan, vitamin K dan vitamin D. Tahukah kita betapa pentingnya kalsium? Kepentingan utama kalsium sudah tentu untuk membina tulang dan gigi yang kuat.

Okay, tak payah cerita banyak, biar gambar testimoni berkata2 betapa HEBATnya Ostematrix ni!











Macam mana? Dah teruja ke iolls? Kalau nak cuba boleh contact Teyn ya! Save terus no Teyn ni tau!
SMS/Whatsapp 0174624283

Oh ye, PENGEDAR juga DIPERLUKAN di seluruh Malaysia. Jikalau berminat, jangan malu2 jangan segan2 contact Teyn. Insyaallah kita sama-sama usaha menuju ke puncak jaya! Hehe.

Ok Bye ;)

Tuesday, April 1, 2014

Apakah Gastrik dan Cara Merawatnya

Liza, 26 tahun, sentiasa sibuk dengan tugas-tugas seharian sebagai pegawai eksekutif di sebuah syarikat swasta. Kesibukannya seringkali membuatkan dia sering mengabaikan pengambilan makanan tepat pada waktunya. Hinggalah pada suatu hari dia merasakan amat sakit di bahagian perutnya hingga terbaring seharian akibat kesakitan. Oleh kerana tidak tahan dengan sakit yang amat sangat, Liza akhirnya bertemu doktor dan barulah dia tahu rupa-rupanya dia mengalami GASTRIK.

Hah kan dah beralun2 perut tu sakit gastrik..

Apa itu gastrik?
Gastrik atau nama perubatannya merujuk gastrisis, merujuk kepada inflamasi (radang) pada bahagian lapisan perut (mukosa) tetapi masalah lazim ini turut digunakan bagi menerangkan pelbagai gejala yang disebabkan inflamasi itu termasuk pedih ulu hati atau ketidakselesaan perut. Tidak semua kesakitan dibahagian perut disebabkan oleh gastrik oleh itu pesakit perlu merujuk kepada pakar perubatan terlebih dahulu sebelum menganggap sakit di bahagian perut itu adalah gastrik..

Simptom gastrik 
* Kesakitan semakin berkurangan atau bertambah apabila makan. 
* Hilang selera makan
* Pedih pada ulu hati atau bahagian atas perut. 
* Terasa loya. 
* Cirit birit yang teruk melebihi 3 hari
* Berat badan turun. 
* Perut berbunyi kuat adakalanya terlalu kuat
* Rasa loya seolah-olah ada makanan di tekak anda
Muntah (akibat tolakan gas daripada perut)
* Terasa pedih, sakit seperti sengal, senak atau lapar yang teruk pada perut antara satu hingga tiga jam selepas makan atau tengah malam. 
* Najis kehitaman atau berdarah (menunjukkan ulser sudah berdarah). 
* Kerap sendawa. 

SHAKLEE dan GASTRIK
Bagi penghidap gastrik, anda boleh melengkapkan menu harian anda dengan vitamin semulajadi yang mudah diserap oleh tubuh badan anda. Selain meminum susu, anda boleh mengamalkan pengambilan Ostematrix 4 biji setiap hari sebelum tidur setiap malam. Anda juga boleh mengambil Vitamin B-kompleks untuk mengurangkan simptom2 gastrik seperti sakit kepala dan sakit perut.

Ostematrix Shaklee:
  • membina tulang dan gigi yang kuat
  • membantu mengekalkan tekanan darah yang normal
  • membantu pengecutan otot dan melancarkan sistem saraf
  • membantu mengurangkan simptom2 seperti sengugut, perut kembung, kekejangan, retensi air, mudah meradang dan kemurungan.



B-kompleks Shaklee:
  • mengandungi 8 jenis vitamin B yang diperlukan oleh tubuh.
  • menguatkan jantung, peparu dan organ penting lain
  • sintesis DNA
  • membantu menguruskan tekanan
  • membina tenaga metabolisme
  • sebagai painkiller terbaik menggantikan paracetamol (panadol)

Anda boleh dapatkan Supplement Shaklee ni dari Teyn!

SMS/WHATSAPP TEYN
0174624283
Insyaallah dengan ilmu yang ada di dada, teyn akan bagi anda konsultasi percuma yang sebaik mungkin untuk bantu anda mendapatkan hidup yang lebih sihat! 

Saturday, March 15, 2014

Rambut Busuk Lah!

Assalamualaikum pembaca belog saya yang semuanya hensem, cantik, kacak lagi bergaya..

Hensem, cantik, kacak dan bergaya tapi RAMBUT BUSUK pun tak guna jugak. Jatuh standard weh.. haha
Oleh itu, Herbal Essence akan melancarkan shampoo yang terbaru iaitu Herbal Essence: Japan Series!

Apa speselnya shampoo baru Herbal Essence ni?
Ada dua jenis shampoo yang dilancarkan iaitu 
1)Smooth series untuk rambut kering dan tak terurus 
2) Moisture series untuk rambut rosak
Haaa pilih yang mana berkenan di hati!

Dannn yang bestnya, Nuffnang akan buat “Herbal Essences Neo Gal Party” untuk pelancaran shampoo ni! 
Date : 13th April 2014
Venue : The Pool, KL
Time : 4:30PM – 7:30PM
Jom la kita pegi!! 
Macam best je sebab kat sana akan ada jugak famous2 blogger macam Jane Chuck, Cheesie, BoBo Stephanie, FourFeetNine, Mia Suraya, Bwincessnana dan Myamethyst-Shea. Boleh la berkenalan2 ngan diorang sambil sedut2 aura femes diorang! hihi..

Nak tahu lebih lanjut, camne nak dapat tiket ke, korang klik je gambar tu okay...

OK, tu je bebelan saya hari ni..
Bye!

Friday, March 14, 2014

Tips memilih kolagen yang BAGUS

Assalamualaikum..

Semua orang terutamanya wanita menginginkan kulit yang gebu, anjal, montok, halus, dan tegang nak-nak apabila usia sudah memasuki angka 30-an.

Tahu tak badan kita ni mula kehilangan kolagen pada usia 25 tahun? Kalau umur dah 30-an agaknya dah berapa percent kolagen hilang dari tubuh kan? Kalau 40-an? 50-an?? Tambah pulak kita ni jenis suka makan benda-benda merapu, lemak tepu, makanan segera, suka berjemur dan memang jenis yg malas nak jaga kulit, lagilah penuaan tu jelas kelihatan.


Tak caya gi cek tengok ada tak garis-garis halus mula kelihatan pada mata, sekeliling mulut, tangan berkedut, kulit dan tak melantun/anjal, kulit dah kurang kemulusan.


Teyn mestilah pilih Collagen Shaklee! Tak main la make up tebal2 n camera360! hehe

So, skang Teyn nak share Tips memilih kolagen yang SELAMAT, CEPAT BERKESAN, TERBUKTI SECARA KLINIKAL, SEMULAJADI, HALAL

1. Seberapa tulen kolagen itu?
Ada 2 sumber utama kolagen yang biasa terdapat iaitu bovine (lembu) dan marine kolagen. Kolagen berasaskan marine adalah 60% lebih tulen daripada kolagen lembu. Ia memang semulajadinya lebih mahal (namapun semulajadi) berbanding yang lain tetapi ia sesungguhnya sangat berbaloi dengan wang yang telah dilaburkan.

2. Kolagen ikan yang dihidrolisis lebih ulung
Kerana ia lebih selamat dan ideal untuk meransang pertumbuhan kolagen dalam kulit. Ia juga adalah kolagen pelbagai fungsi termasuk mengurangkan peningkatan risiko penyakit dan mengatasi masalah fizikal.

3. Jisim molekul MESTI LEBIH RENDAH daripada 1000 Dalton
Ini penting supaya kolagen tersebut lebih mudah dicerna, dan diserap ke dalam usus berbanding kolagen kompleks daripada kambing, lembu, khinzir dengan JM 400,000

4. Kolagen sumber ikan
Kerana ia mampu mempertahankan bentuk asal "triple helix", iaitu struktur yang SAMA terdapat pada kolagen manusia.

5. Menyediakan asid amino yang penting yang sukar untuk diperoleh daripada makanan.
Asid amino seperti prolin membantu membina struktur tisu dan mengekalkan fungsi sel. Asid amino arginin yang membantu tidur dan menggalakkan prestasi bersukan. Dan banyak lagi asid amino perlu.

6.  Mengandungi asid hialuronik
Asid hialuronik semulajadi mampu menyokong baik pulih tisu penyokong terutamanya pada sendi.

7.  Menyediakan penampungan air badan dan mengoptimakan penghidratan.
Ia adalah satu kriteria yang sangat penting dalam pemilihan kolagen yang berfungsi untuk menganjal dan menegangkan kulit.

8. Mengandungi bahan antioksidan
Vitamin C, sangat penting untuk menggalakkan pengeluaran kolagen dan menentang radikal bebas yang merosakkan kulit. Vitamin B2 dan B6 pula penting untuk membekalkan tenaga semasa proses pengeluaran kolagen dalam tubuh.


Okay.. cukup lah tu dulu... Bagi awak2 yang belum berkolagen, JOM BER-KOLAGEN! Nak order Collagen Shaklee boleh order dengan TEYN ye..
SMS/Whatsapp 0174624283

Ok byeeee

Tuesday, March 4, 2014

Tips kulit cantik licin gebu gebas

Assalamualaikum!

Nak tanya macam mana korang jaga kulit muka? Share lah sikit!
Kalau Teyn memang pemalas yang amat nak tempek2 segala mak nenek toner la. moisturiser la kat muka. Respect betul orang yang rajin gilos nak menempek2 ni. 

Teyn pakai pencuci muka biasa ja.. brand? apa2 brand janji ada aloe vera dalam tu sebab kulit Teyn ni agak sensitif, senang jadi merah je...

Dan hasilnya:
Haaa tak main la camera360.. kekeke 

Abaikan selfie gedik tu ya haha. Okay ada lagi a few other tips yang Teyn nak share dengan korang:

1) Jangan cuci muka waktu pagi
Ni petua orang lama2.. tapi seriously it works! Teyn sekarang memang amalkan ni.. Tiap malam sebelum tido je cuci muka pakai pencuci.. pagi2 bangun basuh muka dengan air je tanpa pencuci.. serius akan rasa kulit tu glowing dan lembut je...
Selain tu jangan lupa jangan miss ambil wuduk 5kali sehari, baru lah cantik lagi berseri-seri (bukan memang wajib ke 5kali tu?). hihi.

2) Minum air secukupnya
Yes, minum air cukup2 tu penting! berapa banyak yang dikatakan cukup? sehari dalam 2-3liter.. Air kosong ya, bukan sirap, oren mahupun milo! yang tu semua tak kira dalam 2liter tu...Cara Teyn, Teyn beli botol air yang boleh muat 2L air dan disiplinkan diri, tiap ari kena abiskan sebotol tu. Lagi pun kalau pagi lepas bangun tido tu korang minum air kosong banyak2, dapat membantu membuang toksin2 dalam badan, so takdelah jerawat! yayyy :)

3) Ambil supplement/makanan tambahan
Haaa bab ni Teyn memang suka.. Teyn lagi suka cantik dari dalam dengan ambil supplement2 dari tempek2 skincare... Selain kulit cantik, boleh jugak dapat benefit2 lain, bertambah sihat!
Supplement pilihan Teyn adalah:

ESP Shaklee! yang ni memang paling besttt sekali, Teyn tak tipu! Sebab Teyn dah try macam2 produk kecantikan yang ada dalam pasaran, yang ni paling ok. Siap boleh buat masker lagi~

Ni antara khasiat2 dia:
ღ ESP bekalkan protein untuk pembentukan sel kulit yang cantik dan sihat menggantikan sel kulit yang rosak 
ღ ESP bentuk sel kulit baru gantikan sel kulit yang mati di sekitar kawasan parut
ღ ESP menganjal dan menegangkan kulit
ღ ESP hilangkan parut dan jeragat
ღ Membaiki pigmentasi supaya tona kulit sekata


Dan jugak vitamin C! Vitamin C ni memang famous dengan mencantikkan kulit.. Artis2 mostly cucuk vitamin C kat kulit, tu yang cantik je... Tapi Teyn xsanggup la nak cucuk2 bagai, makan supplement je..

Ni antara kebaikan2 vitamin C
 Bantu tubuh hasilkan kolagen & memudarkan jeragat
 Sebagai antioksidan kuat yang melindungi kulit daripada pencemaran luar
 Merangsang pembentukan dan peningkatan produksi kolagen kulit, yang akan menjaga kekenyalan, kelembutan serta kehalusan kulit
 Mencerahkan kulit


Kalau nak try jugak supplement2 ni, boleh je order dengan Teyn.. sebab Teyn pon ahli Shaklee.. dah selalu beli Shaklee, mestilah jadi ahli hehehe~ Apa2 boleh

SMS/Whatsapp Teyn
0174624283

Okay tu je, Bye~


Thursday, February 27, 2014

Nuffnang Sayang Saya!

Assalamualaikum..
First skali saya nak ucapkan Alhamdulillah sebab... sebab Nuffnang sayang saya! Hehehe..
Apahal pulak Nuffnang sayang ko?
Haaa ni sebab dia~


Ada 4 CPUV tengah running kat blog Teyn sekarang ni! Macam terkejut je tetiba banyak plak.. hehehe
Sebab Teyn kan baru aktif balik berbelog 2 minggu yang lepas, tiba2 dapat CPUV banyak cmni, tanjat gegirl!
Mungkin sebab nuffnang kesian kot kat belog Teyn yang dah tua ni, umur dah almost 4tahun dah belog ni hehe..

Alhamdulillah sangat2.. siapa nak bagi duit free2 camtu kan.. tambah pulak Teyn dapat SALES and BONUS Shaklee.. Nanti makin cepat la Teyn dapat kawin! ngehngehngeh

Bagi yang belum pasang nuffnang/apa2 iklan kat belog, pasanglah.. macam org kata :'alang2 berbelog, biar sampai dapat duit!' hehehe.

Bagi yang nak berminat nak berbisnes dan JOIN Shaklee, jangan simpan dalam hati. Cerita kat Teyn ye. Kita buat sama2 sampai berjaya!

Sms/Whatsapp Teyn 0174624283

Wednesday, February 26, 2014

5 Sebab Utama Berat Badan Anda Tak Turun Semasa Diet


1. Anda skip BREAKFAST
Breakfast tu penting!! Kajian menunjukkan bahawa kalau korang tak makan breakfast, korang akan makan lebih banyak time lunch and dinner..
Pernah dengar kan quotes ni 'Breakfast like a king, lunch like a prince and dinner like a beggar'.

2. Banyak kali makan dalam sehari
Kalau boleh stick dengan jadual breakfast, lunch and dinner je. Yang minum pagi, minum petang and supper tu tak payah laaa menambahkan lemak2 je.. kalau lapar jugak boleh makan tapi ambik yang ringan2 je, jangan time breakfast tu makan nasi lemak, minum pagi makan mee goreng pulak...huhuhu

3. Diet tinggi Karbohidrat macam NASI
Karbohidrat ditukarkan kepada lemak sekiranya diambil berlebihan. Jadi kurangkan nasi dan ambil lebih byk protein supaya otot terpelihara semasa lemak dibakar. Contohnya, ambil nasi sedikit je tapi lauk banyak..

4. Tak bersenam langsung
Kalau kurang bersenam takpe, ni tak bersenam langsung.. ala bersenam yang ala ringan2 je.. mcm parking kereta jauh sikit, jalan kaki la.. naik tangga ke..

5. Makan salad
Makan salad? Apa salahnya makan salad? Sihat tu.. Tak salah makan salad tapi salah kalau korang suka nak letak mayonis n sos thousand island banyak2 kat salad tu.. banyak lemak tu, macam mane nak kurus..


So, dengan ini saya nak mencadangkan anda SET KURUS BAJET SHAKLEE!
Yang terdiri daripada Alfalfa Complex dan Lecithin


Memang sangat berkesan dan yang penting, tak menyebabkan anda asyik nak ke TOILET macam ubat2 kurus yang ada di pasaran haha...

Kalau anda berminat nak cuba

SMS/Whatsapp 0174624283
-Fathin Jutawan Cantik-

Ok bye..

Friday, February 21, 2014

Kisah Doa Termakbul

Assalamualakum dan salam jumaat!
Sempena hari jumaat ni Teyn nak share sebuah cerita, tajuk dia 'kisah doa termakbul'


KISAH SEORANG ABANG DAN ADIK. 
KEDUA-DUANYA ANAK YATIM MISKIN.
MEREKA MENGINAP DI RUMAH PUSAKA PENINGGALAN. KEDUA IBU BAPA MEREKA ADALAH HAMBA ALLAH YANG SOLEH.


SI ABANG, SABAN HARI BERDOA AGAR ALLAH MENGUBAH NASIB HIDUPNYA. 
DIA MEMINTA DIPERTEMUKAN DENGAN ISTERI YANG CANTIK LAGI KAYA.
DAN MEMINTA KEPADA ALLAH AGAR DIRINYA KAYA RAYA HIDUP MEWAH.

SI ADIK PULA,
BUTA HURUF. TIDAK SEPERTI ABANGNYA,
DIA MEMBACA DOA PUN DENGAN MELIHAT KERTAS TERINSUT-INSUT MEMBACA.
SEBELUM BAPANYA MATI, DIA PERNAH MEMINTA BAPANYA MENULIS SESUATU DI ATAS KERTAS,
DAN KERTAS ITU SERING DIPEGANGNYA SETIAP KALI BERDOA.

DIPENDEKKAN CERITA, AKHIRNYA,
ALLAH MEMPERTEMUKAN SEORANG PEREMPUAN YANG CANTIK LAGI KAYA DENGAN ABANGNYA,
LANTAS BERKAHWIN.
SI ABANG SEPERTI MENDAPAT DURIAN RUNTUH DAN KEHIDUPANNYA TERUS BERUBAH.
DIA KELUAR DARI RUMAH PUSAKA,
DAN MENINGGALKAN ADIKNYA.

SI ABANG AKHIRNYA KAYA RAYA, MALAH TERUS KAYA APABILA DIA MEMASUKI MEDAN BISNES.
DIA SUDAH MULA ALPA DENGAN ALLAH,
MELEWAT-LEWATKAN SOLAT, JARANG MEMBACA AL-QURAN, TAPI TIDAK PERNAH LALAI UNTUK MEMINTA KEKAYAAN DARIPADA ALLAH.
KALAU MASUK DALAM BAB PERNIAGAAN, KEKAYAAN DUNIA, MAKA BERBONDONG-BONDONG DOANYA KEPADA ALLAH.

DAN AJAIBNYA, ALLAH BERI APA YANG DIA MINTA.
SI ABANG RASA DIA ISTIMEWA.

SI ADIK PULA, HIDUPNYA TIDAK BERUBAH.
DIA MASIH SEORANG SEDERHANA,
DENGAN KELEMAHANNYA SEBAGAI SEORANG BUTA HURUF,
DIA HANNYA MENDAPAT KERJAYA SEDERHANA,
TERUS MENJAGA RUMAH PUSAKA.

SI ADIK, JUGA RAJIN BERDOA.
SI ABANG TAHU, SI ADIK RAJIN BERDOA.
TAPI SI ABANG MELIHAT, HIDUP ADIKNYA TIDAK BERUBAH-UBAH.

LANTAS SATU HARI, KETIKA SI ABANG MENZIARAHI ADIKNYA,
SI ABANG BERKATA DENGAN RIAK:
“KAU KENA BERDOA KUAT LAGI.
TENGOK AKU, BERDOA JE ALLAH MAKBULKAN.
KAU NI TAK CUKUP HAMPIR DENGAN ALLAH NI.
BERDOA PUN MASIH TENGOK-TENGOK KERTAS. TAK CUKUP HEBAT.”

SI ADIK TERSENYUM SAHAJA.
SUKA ABANGNYA MENEGUR KERANA PADANYA,
TEGURAN ABANG AMAT BERMAKNA.

SI ADIK TERUS HIDUP SEDERHANA,
DI DALAM RUMAH PUSAKA, DENGAN DOA MELIHAT KERTAS SABAN HARI,
DAN KEHIDUPANNYA TETAP TIDAK BERUBAH.
TIDAK MENJADI KAYA SEPERTI ABANG.

DITAKDIRKAN,
SI ADIK MENINGGAL DUNIA. KETIKA SI ABANG MENGEMAS-KEMAS RUMAH PUSAKA,
DIA BERJUMPA SATU KERTAS. KERTAS ITU ADALAH KERTAS YANG ADIKNYA SERING PEGANG KETIKA BERDOA.
SI ABANG MENANGIS TERESAK-ESAK APABILA MEMBACA KERTAS KECIL ITU.
KERTAS ITU TERTULIS:
“YA ALLAH, MAKBULKAN LAH SEGALA DOA ABANG AKU”

MASYAALLAH… KEBESARA ILLAHI.
SI ABANG MULA MEMBANDINGKAN DIRINYA DENGAN ADIKNYA.
ADIKNYA KEKAL TAAT KEPADA ALLAH DAN TIDAK MERINGAN-RINGANKAN URUSANNYA DENGAN ALLAH SWT.
ADIKNYA, SEDIKIT PUN TIDAK MEMINTA DUNIA KEPADA ALLAH,
MALAH TIDAK MEMINTA APA-APA UNTUK DIRINYA.
TETAPI ADIKNYA MEMINTA AGAR SEGALA DOA SI ABANG DIMAKBULKAN.
SI ABANG, TIDAK PERNAH SEDIKIT PUN MENDOAKAN SI ADIK.

SI ABANG MULA TERSEDAR,
RUPANYA,
BUKAN DOA DIA YANG MAKBUL. TETAPI DOA ADIKNYA TELAH DITERIMA DAN DI MAKBUL OLEH ALLAH SWT.

CERITA INI MERUNTUN HATI SAYA,
DAN BUAT SAYA SENTIASA BERFIKIR PANJANG.

KADANG-KADANG KITA, BILA ALLAH REALISASIKAN HAJAT KITA,
KITA SUKA MENGIMBAU USAHA-USAHA KITA.
"AKU BUAT BEGINILAH YANG JADI BEGINI."
"DOA AKU MAKBUL!"
"AKU NI MEMANG ALLAH SAYANG. TENGOK, SEMUA BENDA ALLAH BAGI. AKU MINTA JE PUN."
TANPA SEDAR KITA BONGKAK. TAKABBUR.

SEDANGKAN,
KITA TAK TAHU, MUNGKIN YANG MAKBUL ITU ADALAH DOA IBU BAPA KITA,
DOA ADIK BERADIK KITA,
DOA SAHABAT-SAHABAT KITA.
BUKANNYA DOA KITA.

CERITA ITU SANGAT MENYENTUH HATI SAYA.
MEMBUATKAN SETIAP KALI SAYA BERDOA,
SAYA TIDAK LUPA MENDOAKAN IBU BAPA SAYA,
GURU-GURU SAYA, KELUARGA SAYA,
ADIK BERADIK SAYA, SAHABAT-SAHABAT KARIB SAYA,
YANG TERAMAT AKRAB.
SAYA SEBUTKAN NAMANYA AGAR LEBIH MERASAI BAHAWA SAYA MEMERLUKAN MEREKA MENDOAKAN SAYA JUGA.

KITA INI BANYAK DOSA. TERHIJAB.
MUNGKIN DOA ORANG LAIN YANG LEBIH BERSIH HATINYA,
LEBIH SUCI JIWANYA YANG MAKBUL,
MENYEBABKAN RAHMAT ALLAH TUMPAH PADA DIRI KITA.

SEBAB ITU JANGANLAH BERLAGAK.
JANGAN TINGGI DIRI.
JANGAN RASA DOA KITALAH YANG MAKBUL.
PULANGKAN SEMUANYA KEPADA ALLAH. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Umur belog teyn ni

Daisypath Friendship tickers