Wednesday, December 14, 2011

Tuesday, December 13, 2011

Penyebab sakit otak

Teyn terjumpa satu artikel pasal habit2 yang sebabkan otak kita damage. Bila pikir2, banyak betoi benda yg teyn buat sebabkan otak rosak, patutlah rasa cam semakin lembab dan sembab haha. So, Teyn mau share ngan korang:

nanti otak jadi kecik camni, camne? T_T

1. Tak sarapan a.k.a pecah laju(breakfast)
Ni slalunye memang kes bangun lambat, sebab tu tak sempat nak sarapan. Orang yg tak sarapan slalunya tekanan darahnye rendah. Jadi kesian otak korang tak cukup nutrien, menyebabkan sel2 otak mati..*sadis cerita ni*sobs sobs*

2. Ter'over' makan (perkataan 'ter' bukan bermaksud tak sengaja :P)
Tak makan pon xboleh, terlebih pon tak boleh. Biar yang sedang2 saje~ Bila korang makan banyak, otaknye pon dapat terlebih makanan, jadi malas dan yea yea nak berfikir pon lembab semacam~

3. Smoking atau dlm bahasa gewdiks dikenali sebagai Icap okok -.-"
Hok ni, korang pon mesti da tau. Boleh wat otak kecuttt, nanti otak jadi kecik mcm gamba kat atas tu.. Bahaya ni, menyebabkan penyakit Alzheimer a.k.a nyanyukkkkkk a.k.a pelupa smpai tak ingat siapa diri anda. Haiyok taktau >.<

4. Tak cukup tido, menjadi kupu2 malam di fesbuk haha.
Tido tu perlu! Jangan asyik on fesbuk sampai tak cukup tido sebab otak tu perlukan rehat (otak memang mengada2 sikit mcm ni hehe). Kalau selalu sangat tak cukup tido nanti boleh cepatkan kematian sel otak.

5. Bila tido, sorok muka dalam selimut kononnye malu :3
Bile tido tu tak payah la nak gedik ayam malu2 kuceng sorok muka dalam dalam selimut. Sebab nanti korang tak cukup oksigen, otak yg manja perlukan oksigen yang cukup. (Amende la time tido pon nak malu2, takut org nampak air luir basi meleleh la tu ^.^")

Haaa, korang ade tak habit2 yang mcm kat atas? Kalau ade tu kurang2kan la ye, sikit2 lame2 jadi bukit.. (hahaha peribahasa takde kene mengene langsung! =.="). Oklah bye~

Macehhh sudi bace^_^
*ehem*jgn lupe komen

Saturday, December 3, 2011

SEGMEN ENTRI PERTAMA AKU BERBLOG

Teyn skarang ni busy sangat2 dengan projek tahun akhir, tapi sebab cikguwan punya pasal, Teyn kasi support sket join segmen 'entri pertama aku berblog' ni walaupun lambat sket dari org lain~
*ehem* baik kan saya support kawan (mintak puji kononnye=___=")

Nak join jugak? Pi klik gambaq yg kemain terang bawah ni:


Camne Teyn bole tetibe buang tebiat start berbelog?
Hurmmm ntahla tetiba terasa gatal buntut nak buat belog. Nak menggedik ayam di belog haha.
Sebenarnya time Teyn start buat blog 7 bulan yg lepas (dah 7 bulan rupenye!), time tu kat tempat practical. Kat tempat praktikal tu punyalah boring nauzubillah, hanya tuhan saja yg tau, rasa macam nak hantuk2 je kepala kat atas meja boringnye. Mcm biasa, facebook, youtube serta seangkatan dengannya kena block xboleh buka, blog je boleh. Tengok org buat blog pon cam best, jadi try jelah buat n taraaa jadilah belog teyn yg korang tengok ari ni ^_^

Entry pertama Teyn ape?
Nak tahu ke? Tak payahlaaaa.. Entry pertama jiwa kelam ntah ape2 merapu meraban takde paedah...

Ala...naktau jugak!
Ishkk nak jugak ke? Yelah2.. Boleh baca entry pertama ni tapi jangan kutuk tau, malulahh~
Tengok kat SINI
Tu2 cerita pasal henpon jatuh kat dalam jamban comel hahaha best ke?? XDD

Korang pon jomlah sesame join skalii..dapat share entry pertama kita~

Macehhh sudi baca^_^

p/s: thankss nuffnang sbb bagi Teyn 2 BE lagi=)

Saturday, November 26, 2011

Cara hilangkan bosan di rumah

Huargggh minggu ni cuti 3 hari.. memang la rasa seronok sangat2 bile dengar cuti 3 hari, rasa macam nak lompat2 kegembiraan..
Tapi lepas tu bile dah dok kat umah, boring pulak dah taktau nak buat pa.. Nak kluar takda duit, kena saving plak (takut hujung bulan kena makan megi la tu hihihihi)..

Jadi, apa nak buat ni?! Jom try yang ni~

1) Merapu di dalam entry blog
Ye, seperti yang teyn tengah buat ni, merapu di blog sebab dah boringggg gila dok umah, gila pon tak boring mcm ni, taktau dah nak watpa, botak kepala pikir nak watpa... hahaha.. jadi korang layankan aje lah kemerapuan serta kemerepekan entry ni ye~

2) Makannnnnnnnnnnn
Yang ni pon teyn slalu buat bila boring. Bila boring mula lah mengorek peti ais serta tempat makanan yang ada. Kuat makan sampai mak saya marah kenapa duit habis cepat sangat *sobs*sobs*.. Kalau terlebih rajin tu, lebih afdal masak, dapat la test power resepi2 terbaru disamping menambah kreativiti sesuka hati dalam masakan. Pastu org2 rumah jadi mangsa kena rasa makanan tu =.="
pinjam google punye
untunglah kau dik dapat makan piza~

3) Basuh baju
Tidak dinafikan lagi basuh baju merupakan amalan yang sihat. "Sihat apenye, pakai mesin je pon?" Tak. tak, ini bermaksud basuh baju menggunakan tangan. Ye, gunakan TANGAN. Cubalah try, mesti hilang bosan punya selain korang dapat membina otot2 tangan ketika memerah baju tersebut sampai cramp. Teyn pon hari ni dah basuh 20 helai baju dengan gigih dan jayanya, menggunakan TANGAN, siap letak Downy lagi, wangiii *bangga sekejap* XD
pinjam google punye
tengok tu muka bahagia je basuh baju~

Okayy tu je lah Teyn nak share dengan korang.. haha lapar lagi ni, rasa nak makan lagiii~ =.="
Dah2, nak pegi korek peti ais cari makanan, babaiii~

Macehhhh sudi baca^_^

Friday, November 18, 2011

Model tudung terlampau!

Salam..
Best kan tajuk entry ni.. wat gempak la kononnye haha
Takde ape bende yang terlampau nye ponnn.. biase2 je, terlampau gedik ade la kot haha
Cerite nye cmni, pada cuti minggu lepas.. teyn telah dilamar~
Aipp bukan dilamar tu, tapi dilamar oleh seorang owner blogshop untuk menjadi model blogshop dia... Jadi teyn pon dengan berbesar hati lagi berbunga2 pegi photoshoot dekat Serindit Photo.
First time ni teyn jadi model muslimah.. xpernah2 hehe..
Ni gmba2 model tak bertauliah tersebut :3
Haa..letak due je cukuplah, xpayah letak banyak2..
Kalau nak tengok lagi boleh tengok kat sini http://myra-mode.blogspot.com/
Tudung2 n baju2 kat blogshop Myra La Mode tu pon best2, semuanya handmade, tengokla kot2 ada yg berkenan~

Hmm tu je lah, ni dah lambat nak pi kelas ni...bye2

Macehh sudi baca ^_^

Wednesday, November 16, 2011

Thursday, November 10, 2011

MSG a.k.a ajinomoto dalam susu ibu?

Salam semua.. Hari ni Teyn nak cerita pasal Monosodium Glutamate(MSG) atau nama glemernya Ajinomoto atau nama kampungnya Pak Aji. Ye, yang slalu korang cakap ade lam maggi tu~

Ok, minggu lepas ketika gigih pegi kelas bioteknologi makanan (food biotech), ade satu statement dikeluarkan oleh lecturer tersebut yang membuatkan kitorang semua rasa WOW. HAHA.

Ape statement die tu Teyn?
Ni ha, die cakap: Sebenarnye... MSG tu SELAMAT dimakan, tak membawa kesan negatif pon, yang kamu2 dengar tu semuanya hanyalah khabar angin belaka~

pinjam google punyo

Betoi ke ni, betoi ke ni?
Ye.. tak tipu, yang kate wat rambut luruh la, sakit kepala bagai tu lah hanyalah KHABAR ANGIN serta TANGGAPAN BURUK semata-mata.
Korang tau tak, even dalam susu ibu a.k.a susu badan pon ade MSG sebanyak 22mg dalam setiap 100g tau. Banyak lagi makanan semula jadi mengandungi MSG mcm buat tomato ada 140mg, telur ada 23 mg MSG dalam setiap 100g.

Memang ade banyak kajian dibuat tentang MSG tapi semuanya gagal buktikan yg MSG ni penyebab kepada simptom2 buruk. Yang ada pon tikus diuji tu jadi buta, tu pon setelah disuap 20g MSG tanpa disertakan dengan sebarang makanan (kaw2 punye, korang nak ke makan 20 gram MSG sehari, dimakan begitu sahaja? xnk kan.haha).

Jadi jangan takut2 letak MSG lam makanan.. takde Pak Aji tak sedap la kan, tapi jangan la sampai satu peket abih kau tuang tak pon pegi makan sesudu Pak Aji dimakan begitu saja=.=" Sikit2 sudah~

Okay, tu jelah.. Thanksss sudi bace, sayang lebih ni! ^_^

Friday, October 28, 2011

Lecturer ni buang tebiat ke??

Hari ni nak cerita pasal lecturer yang tetiba buang tebiat. Dahsyat ni, tak pernah2, memang mencipta sejarah~

Cerita dia cenggini: Pada suatu hari yang hening dikala kegigihan terlampau pergi ke kelas, ditambah pula dengan kegigihan serta kecekalan mendengar apa lecturer cakap. Dan tiba2 lecturer tu bagi arahan buat assignment yang berbunyi tak berapa nak sedap didengar:
Discuss the various chromosome alterations that can happen and how does this event effect the evolution of genome size?
WRITE YOUR ASSIGNMENT IN BAHASA MALAYSIA
pinjam hok google
muke semue tanjat boboi macam ni hahaha (motif letak gamba baby sbb rasa diri kiut mcm baby kononnye=.=")

Hek'eleh.. ape yg terkejut sangat kan? Wat assignment dalam BAHASA MALAYSIA je pun..
"*ehem*oh lupe, korang mat saleh 'nini cekelat celup', mane reti BM2 ni~"

Tak tak tak, bukan sebab kitorang mat saleh celup mahupun rendam, tapi tapi tapi kitorang tak biasa la sebab:
1) Dari sekolah dulu dah biasa belajar sains n math dalam english
2) Dekat matric n universiti pon pakai english
3) Ingat senang ke nak cari scientific term dlm BM? contohnye, naked DNA jadi DNA bogel>.<

Jadi cenggitu lah citenye.. bila ada assignment kene buat dalam BM, semua panik, baru nak mengendeng2 dengan incik google translate~

Walau macam mane pon, kite kene la saling memartabatkan bahasa kita dan jangan dilupa kepada lidah ibu(direct translation mother's tongue)..huhuhu kalau bukan kita, sape lagi nak naikkan bahasa kita kan?

Okeh tu saje bebelan saya hari ni, nak sambung buat assignment yang menimbun~ babaiiii

Macehh sudi bace^_^

Tuesday, October 25, 2011

Bikini terseksi lagi terhangat abad ini [18SX]

Wahh seksi lagi hangat ye bikini ni..memang terbaekkk, mesra alam lagi haha~
Amaran: dilarang meniru aksi ini di rumah. huhuhuhu


Lepas ni abih la makcik2 semua kumpul segala plastik sampah yang ada semata2 nak jadi 'hot' pakai bikini mcm kamu dik... tak pasal2 budak ni jadi fashion icon =.="

Macehhh sudi bace^_^
p/s: Teyn da jarang update n bukak blog skarang sebab busy dgn projek tahun akhir..wuuu~ T_T

Friday, October 14, 2011

Jambatan terpanjang dan menyeramkan

Terdapat sebuah jambatan yang panjang dan menyeramkan bernama Jambatan Tataupanama terletak di negeri China.

Jom lihat gambar sambil jalan2 kat jambatan tu kat bawah ni..
Amaran: yang lemah semangat, dinasihatkan jangan meniti sampai ke hujung~

hehehehehe~~~
Macehhh sudi bace^_^

Thursday, October 13, 2011

Cara untuk survive dalam kelas yang boring

Hai semua.. teyn tengah kat dalam kelas ni. *pelajar cemerlang ehem* Oleh kerana kelas ni boring tahap terguling, jadi teyn pon menyempatkan diri update belog.. Nak bagi korang camna cara nak hilangkan boring dalam kelas~~
1. Update belog
ye, yang macam teyn tengah buat ni. tapi kene pepandai la cover, sambil taip tu sambil tengok2 lecturer kat depan. Bile lecturer tengok kite buat mcm tu mesti die kata dalam hati, "bagusnya budak ni, rajin take note apa yang aku ckp". muahahaha~

2. Menyerlahkan bakat melukis terendam.
Ini memang slalu bebudak ni buat.. nampak muke cam gigih je tulis atas kertas, tapi sebenarnye die tengah melukis angan2 die kat kertas tu.. Jangan la lukis angan2.. korang lukis ape bende yang lecturer tengah cakap. contohnye lecturer tengah cakap pasal otak, lukislah otak. at least korang bleh ingat skit2 pasal topik tu nanti~

3. Main game kat henpon~
Biasala skang ni kan dah canggih, macam2 je leh buat menggunakan henpon. Sape kata main game tak bagus? bagus la.. mainla game macam sudoku tu, dapat bina logic skill korang.. time main game tu mesti la korang dengar2 jugak ape yg lecturer cakap, at least dapat la jugak sikit ilmu masuk lam kepala dari takde langsung kan kan..

4. TIDO!!
Teyn tau, ni yang korang paling nak dengar skali kan... korang memang suka membuta disamping menternak lemak, hahaha... kalau dah tak tahan sangat boring n ngantok lam klas, tido je lahhh. Mane la tau kot2 korang mimpi pasal ape yang lecturer cite~ huhuhu

Tu je lahhh, teyn pikir nak wat entry ni sampai dah nak abis kelas...hihihi nak kene tutup laptop nak pegi next class pulak, byeee~~

Macehhh sudi bace ^_^

Wednesday, October 12, 2011

Wordless Wednesday: Cara menggunakan toilet

klik gamba kalau mata tak brapa terang ^_^

p/s: terima kasih nuffnang bagi BE lagi..muah2 sayang lebih ni hahahaha *gedik*

Saturday, October 8, 2011

Cik anon terhebat

Hari ni teyn nak cerita pasal cik anon. Semalam tengah dok online pesbuk tetibe tergerak hati nak check e-mail. Rupa2nya ada orang komen blog post teyn yg bertajuk 'Sebab tak hapdet belog'.
Dan..dan.. yang terbaekkk nye adalah pengomen tersebut adalah cik anon kita yg tersayang hahahaha
Nak tau apa cik anon kata dekat teyn? Tengok ni, jeng jeng jeng~~
Hebattt sungguh cik anon ni ye, die tak kenal teyn pon dengan seronok sekali cakap perangai mcm setan pastu ikot suka hati ckp teyn fail byk.
Ehem, kalau nak tau, takde istilah fail dalam hidup saya ya, kalau ada nanti mak saya tibai buntut guna penyangkut baju. harap maklum.
Tengok2 mak saya tibai saya sbb dia syg sy, mana ada kurang kasih syg. kasih syg terlebih smpai mencurah2 ke ladang gandum adalah~ hihihihi

Bila masa plak berlagak jadi budak biotech ni. Takde mende pon nak berlagak nye, bukan hebat pon, lain lah kalau amik medic pastu dekat universiti kat overseas kan kan... pelik mung nih~

Kesian nengok cik anon ni tak pasal2 dapat dosa kering sebab menghina ciptaan Allah macam sampah..ishk ishk ishk~~

Ala cik anon ni ape yg tak puas hati sgt ni, apa salah saya kat awak? wat rilek suda, tak payah nak cemas2 sangat pastu malu2 meow nak tunjukkan diri anda siapa, kemon la mari kita one by one, only one. hahaha. Ape2 pon terima kasih bebanyak ye cik anon sebab rajin giler wehhh datang belog teyn (teyn pon tak gigih mcm cik anon) sekaligus menambah trafik belog saya. CIK ANON PEMINAT NOMBOR SATU SAYA, aw aw~~ terharu i tau~ Terima kasih daun keladi, lain kali datang n komen la lagi..kekekekeke

p/s: i loveeee you so much cik anon n hatersss. muahhxxx kiss skali hahahaha<3

Macehh sudi bace^_^v

Tuesday, October 4, 2011

Sebab Tak Hapdet Belog

Haluuuu makcik2 pakcik2 gendut semua..muahahaha (sila tengok perut masing2)
Lama sungguh tak menghapdet belog ni, kesangapan menghapdet melanda huhuhu
Masa duduk saja2 makan cekodok cicah belacan depan TV, banyak je idea wat entry datang mencurah2 ke ladang gandum sampai nak pecah kepala penuh idea.
Bila bukak leptop, cocok berokbeng pastu bukak belog, mulalah internet lembab tersengguk2 macam kereta tak cukup minyak, terus hilang idea nak tulis apa, idea diganti dengan maki2an sopan terhadap berokbeng bertuah.. ishk3 kesian berokbeng tersebut.=.="

Oleh itu, kami serumah geng2 menggedik decide dengan penuh eksaited nak pasang streamyx.
Namun malangnya bila kitorang pegi dekat agent streamyx, boleh la pulak dia kata kat kitorang: "Pegi carik tiang dulu."
Gapo dio suruh kitorang carik tiang, mcmlah kitorang tahu tiang streamyx hok mana satu..haiyaa~
Kalau setakat tiang gol tu hebakkk la kitorang nak cari, petik jari je spuloh yg datang tau~

muka2 dahagakan line streamyx yang laju =.="

Tapi jangan risau, kami tak berputus asa seperti boboiboy yang terbaekk!
Kitorang pon pegila TM point dekat Batu Lintang, Kuching. Okay time ni ok sket, die suruh isi borang pastu die fotostat IC bagai~ Bile dah siap isi, bagi kat die balik~
Pastu die kate "dah". Tu je. Kitorang tanye: "takde ape2 lagi ke?" tapi die ckp: "tu je".
Ohh maybe die akan call kitorang balik kot nanti~

Tapi..tapi..tapi.. sampai hari ni takde pon dia call2, dah dekat dua minggu.. sobs sobs~
TM tak bagi kitorang pasang streamyx kot, sbb student, takot xde duit nak bayar..huhuhu sadis betoi~

Jadi, terpaksa teruskan bersabar dengan berokbeng di samping jarang2 dapat hapdet belog. >.<

Kampung terbakar nampak asap, hati terbakar siapa tahu (pinjam ayat karamsinghwalia jap)

Macehhh sudi bace ^_^v

Tuesday, September 27, 2011

Bila nak berhenti buat kerja terkutuk ni!

Adoi2 bile la Teyn nak insaf daripada buat kerja2 terkutuk ni.. dari dulu sampai sekarang tak mampu2 nak insaf..haiya~

Amende keje terkutuk yg kau dah buat ni Teyn? Ishk3~
Ni haaa Teyn still lagi meneruskan keje2 menternak lemak yang kononnye terkutuk sangat ni =.=" (terkutuk la, dok perabih duit scholarship tu buat pa!) >.<

Tadi mase balik2 kelas je mak call, cakap kat Teyn yang kat umah dah beli sebijik kek secret recipe perasa 'pecan butterscotch' nak celebrate birthday adik n bapak teyn.. wuuuu sedap kek tuuu, kek secret recipe paling sedap skali~~
Time mak cakap tu dan2 meleleh2 serta mencurah2 air liur, dan2 perut buat bunyi merengek2 mengada2 mintak diisi dengan secret recipe, dan2 call 'ehem2' mintak bawak makan kat secret recipe..lalalala~
Tapi..tapi..tapi... dekat Kuching takde kek pecan butterscotch, kalau ade pon susah nak jumpe..*sobs*sobs* Jadi, bagi membalas dendam di atas ketiadaan kek pecan butterscotch, inilah jadinye ye tuan2 dan puan2~

'terorder' ice lemon tea
'terorder' kek choc indulgence (oh ye, tea kat tepi tu dpt free hehe)
'terorder' lasagna
'terorder' sherperd pie
harap maap gamba semua tak cantik kerana telah di'ngapp' terlebih dahulu oleh Teyn yg tak sabar sebelum gamba sempat diambik :P

Banyak nye teyn makan? Ye, haruslah banyak. Teyn berkebolehan makan banyak dengan syarat makanan tersebut sedap, kalau tak sedap tak mau =.=" (haha mengada2 kau ni)

Ape2 pon, pecan butterscotch idamanku memang hebattt lagi mengancam..rawrrrrr geramm i nyahhh~
p/s: kepada mak saya a.k.a umi yg tengah baca ni: takpe kan abis duit untuk makan? hehehe jgn marah~~~~ XP

Macehh sudi bace ^_^

Sunday, September 25, 2011

Romantiknya~~~

p/s: Teyn nk wat contest or giveaway. korang rasa contest/GA mcm mana yg korang suka? hadiah mcm mana yg best?

Saturday, September 24, 2011

Tips tambahkan pembaca belog

gambo pnjam hok google

Hari ni Teyn rasa baik hati nak bagi tips. Hari ni nak bagi satu je tips iaitu care nak tambahkan pembaca belog korang dengan cepat~ Oh ye, tips ini untuk newbie2 mcm saya, yg otai2 tu xpayah, korang dah cukop femes n takkan la korang nak dengar tips Teyn yg baru 3 bulan berbelog ni kannn~ lalalala

Back to the topic.

Cara yang paling hebakkk lagi berkesan dan efektif serta cemerlang nak menambahkan pembaca belog (pada yg gila follower, cara ni pn bleh tambahkan follower) iaitu dengan berbudi kepada tanahpesbuk.

Caranya, kt dalam pesbuk ada banyak group2 blogger, korang ask to join group, bila dah di approve, korang peromot la link blog korang kat situ.. Tiap kali ada entry baru, terus je post kat group tu tanpa segan silu. Nak ping 3 kali sehari (3 kali baru afdal) pon mak tak marah :P

Hambek ni link group blogger

Ade banyak lagi tapi tu je stakat 10 teyn bagi, dah cukup banyak kan.. Ape2 pon selamat mencuba~

Macehh sudi baca^_^v

Friday, September 23, 2011

Tuesday, September 20, 2011

Soalan dan jawapan yang mintak penampar

Yehaaa i'm back, peeps! How you doing?? Hahaha saja menggedik nk spikang mat saleh skali skala, bukan slalu~

Hari ni nak share ngan korang soalan serta jawapan exam SPM yang sengal memang mintak penampo yg Teyn terjumpa.. Korang pernah rasa penampar tak? Sedap weh, lagi sedap dari asam pedas dan ciken cop blakang UPM yg digilai oleh afzal... Kalau nak rasa boleh la try teka-teki kat bawah ni, kalau korang bernasib baik, korang boleh dapat satu penampar percuma =.="

1) Lubang ape yg rasanya hangat, nikmat dan nyaman??
- LUBANGun pagi2, tarik selimut pastu tido balik

2) Saya ada 3 kepala, 4 tangan dan 5 kaki..siapakah saya?
- Pembohong~ =.="

3) Binatang apa yg semua anggota badannya kat kepala (tangan n kaki kat kepala)?
- Kutu rambut

4) Kenapa lelaki jarang kena penyakit anjing gila mahupun sawan babi?
- Sebab lelaki kan 'buaya'

5) Apa persamaan kain jemuran dgn telefon?
- Dua2 kalau dah 'kringg' boleh diangkat~

6) Ape bnde yg nak cari sikit punye susah, bila dh dpt pegi buang?
- Tahi hidung

Selamat mencuba mendapatkan penampo ^.^"

p/s: TQ ye incik nuffnang sbb baik hati bagi sy BE lg. ♥

Macehh sudi bace ^_^

Thursday, September 15, 2011

Sorry ye makcik2 pakcik2 semua~

Yuhuuu.. lama teyn tak wat entry, mesti korang rindu teyn kan kan~
Teyn nak ckp SORRY sangat2 sebab beberapa hari ni Teyn tak online, tak buat entry n tak blogwalking ke blog korang, ini semua bukannya dan tidak sama sekali disebabkan oleh Teyn merajuk tapi disebabkan oleh kenyanyukan lagi kepelupaan Teyn bawak balik berokbeng ke Kuching..adess=.="

Tapi takpe, mak Teyn dah post berokbeng teyn menggunakan pos ekspres yg 'ekspres' sgt, maybe hari isnin ni dapat..yeayyy! tggulah saya menggila nanti~

Eh kata takda berokbeng, cmna leh wat entry ni? Tipu ekkk~
Mana ada, ni pon buat muka tak malu minyak pinjam berokbeng roomate huhuhu.

Oh ye, ade bebe rapa penjelasan nak buat ni tentang entry dibawah
- Perkataan 'oh tahi' adalah merupakan direct translation oleh incik google (maklumlah saya ni budak2 lagi, tak reti sangat spikang2 ni, terpaksa google translate) dari perkataan omputeh 'oh sh*t' yg slalu digunakan ketika omputeh melatah, seperti mana orang melayu melatah 'opocot mak kau terbalik!' dan bukannya membandingkan mana2 belog dengan tahi. harap maklong.

-Muahaha garang kan Teyn kat dalam entry kat bawah ni.. Memang Teyn sengaja cuba2 buat entry ganas2 sket, atas nasihat mak Teyn. Memang hebakk, terbukti berjaya oleh SIRIM telah dapat menaikkan kemarahan makcik2 dan mendapat banyak komen..hoyeahhh~

Ok tu je, rasa tak sedap la pinjam berokbeng orang punya lama2... bye2~~

p/s: kata teyn budak2, tapi korang semua taknak bagi teyn duit raya, knape ek?? mana boleh macam ni, kena tuntut ni! hehehe

Macehh sudi baca^_^

Monday, September 12, 2011

Benda kat blog yg buatkan orang kata 'OH TIDAK'

Korang suke ke kalau orang masuk2 blog korang dan kata 'oh tahi!'? Mesti tak suka kan? Meh sini nak tunjuk benda yang tak patut ada dalam blog korang supaya korang tidak lagi menerima makian tak sengaja secara percuma.

pinjam google punye

1. Korang paksa kitorang dengar dondang sayang kat blog korang
- Tak baik paksa2 wehhh walaupon korang fanatik sangat dengan lagu tu, baik hati nak share ngan kitorang lagu yang korang rasa paling best dalam dunia.
- Eh, bila masa plak aku paksa kau dengar? Kau paksa lahh tu, dah letak lagu takde butang nak tekan pause, terutamanya yang gratisan muzik tu, terpaksa la dengar jugak.. adoyaiiii
- Okay, pasni taknak letak dah.. Alolo merajuk lak, xkesah la nak letak lagu ponnn tapi make sure ade butang
menopausePAUSE ye~

2. Bajet kat overseas, nak winter sonata bagai~
- I tak kesah lahhh you lahir kat london ke, bapak you mat saleh ke, yang you nak mandikan kitorang dengan salji2 kat blog you tu buat pe? Bukan bertambah sejuk, bertambah panas tau tak?
- Tak payahh la nak letak benda jatuh2 tu sangat, wat semak mata, malas org nk baca blog kau.
- Eh blog kite takde salji2, ade daun jatuh2 je.. whatthefish, same je lahh, kau letak daun kering jatuh2, pastu nak suruh kitorang sapu daun kering tu, camtu? =.="

3. Nak tambahkan bilangan orang juling kat dunia ni
- Bace blog kau, trus jadi juling, kau nak bertanggungjawab ke? Abis tu yang kau letak perkataan pusing2 kat cursor tu, sengaja nak bagi org juling lah tu. Tak pon kononnye taktik nak pukau orang, bahaya2~
- Nak baca entry kau dengan penuh perasaan dan konsentrasi pon distracted dengan bende pusing2 smpai pening yg annoying tu. Dah arr nyusahkan org nak klik ape2, last2 tengok je la blog kau yg cntik sgtlah tu, malas nk komen sbb klik2 asyik tak kena je.

Dah2 tu 3 je Teyn bagi dulu, ada banyak lagi tapi yang lain tu simpan dulu. Yang paling penting, benda2 kat atas ni membuatkan blog korang berat, tengok drama dah 3 kali iklan kat TV3 pon x abis2 lagi loading blog korang. korang tukar dulu bende2 kat atas ni kalau blog korang ada benda2 tu. Kalau taknak takpe, teyn tak rugi apa2 pon.

Thankss sudi baca ^_^

Sunday, September 11, 2011

Blogger famous, kau ade?

Hahaha tengok tajuk tu agak langsi la kannn~ Takde ahh teyn nak lu langsi lu mati ngan korang nihh...
Saya disini hanya ingin menyatakan kegembiraan hati yang menggila pada hari jumaat malam sabtu yang lepas, ketika mat2 rempit tgh sebok2 race nak menang kasi dapat sorang awek=.="

Ape yang gembira smpai terkinja2 nye kau ni gile???
Ni ha.. Ade blogger famous follow molo belog i nyahhh... Siap tinggal komen lagi nyahhh, mane tak melompat mcm beruk dapat berukband.. (tibe2 terbayang beruk maknyah =.=")

Sebab ape teyn kata dia blogger famous?
Sebab dia ada 18,000++ follower youu.... aw aw ce compare ngan follower teyn tu.. alamak aii pepatah bagai klcc ngan pejabat pos pon tak boleh pakai, jauh sgt bezanya. segan i tauu

Sape blogger famous tu wehhhh?
Jeng3..namenye cik Lyssa Faizureen atau nama belognya Lyssa Secret... haiyooo dah la famous, comey lote kiut miut pulak tu, gerammm i tau.

tu2 gamba dia yg first tu, comelll kan, teynteyn pon kalahhh (kau ingat kau comel ke teyn) muahahaha

Dah tu je malas nk citer lebih japgi ade plak org kate Teyn berlagak hebattt..lalalala

Macehh sudi bace ^_^

Saturday, September 10, 2011

Ni bukan mesyuarat tingkap tapi mesyuarat oven

Mesti korang tau mesyuarat tingkap tu apa kan? Tapi kali ni Teyn nak tnjuk kat korang 'Mesyuarat oven' plak..hahaha..

Memang mesyuarat yang penuh perasaan! Siap dengan gaya2 sekalii..
How great to think that yang sorang tu just babbling dadadadada tapi yg lagi sorang to boleh paham n respond to it.. siap bergelak tawa lagi..

Kalau korang perasan yg sebelah kiri tu ade meneran tahi muahahaha.. Agak2 korang diorang tengah cakap pasal ape?

Friday, September 9, 2011

Tanggapan yang salah dalam berbelog

pinjam hok google punyo

1. Tiap pagi lepas bangun tido dengan air liur basi, blogger check dashboard nak tengok gossip panas kat belog2 yg diorang dah folo molo.
- Haha kalau dia buat macam ni rasanya dia belum bangun tido sepenuhnya, dok tengah mimpi lagi tu. Takdenye nak check dashboard. Dulu time teyn mula2 berbelog (3bulan yg lepas) boleh la tiap2 hari menempek mata dekat dashboard tu smpai nak muntah hijau dah nk baca. Tapi skarang dah follow belog smpai beriban2 blog, sakitlahhh nak check kat dashboard satu2~
-Org slalunya akan datang blog yg ada connection ja contohnya ada dalam bloglist, yg slalu datang blogwalking blog diorang dan yang slalu ping kat group fb.
-Jadi, bukan penting pon wehhh folo molo niiii, tak payahla nak 'i follow u, u follow me back' sangat.. setakat nak menambah no follower tapi takde reader ape yang dapat? ape pon tak boleh~~~

2. Penulisan yang unik tu hebattt.
- Penulisan mcm 'Aq tulis cmniew bwu la comel, bwu owg skew glew ngan aq' yang unik (haktuihhhh unik la sangat)
-Yang tulis macam ni, nak tanya sikit: awak boleh kene sawan ek kalau skali tak tekan huruf 'w' tu?? Awak ingat org terkinja2 seronok tengok huruf w bersepah2 lam entry awk? Serabut perut tau tak, kalau boleh nak mintak password tolong editkan buang semua w tu. Tulis elok2 sikit lah jangan rosakkan bahasa sgt

3. Takde follower, blog mati
- Yang dok merayu2 'plsss follow me back' tu buat apa. Orang yang folo masa korang merayu siap melutut lagi tu,bukan follow nak baca entry pun. Sekadar menaikkan jumlah follower je. Tak menjamin bahawa blog korang best dan terbaik. Kalau korang wat entry best2, automatik follower akan datang. Kalau tak, syok sendiri je la wehhhh~


Tu jelah yang teyn rasa dan perhatikan selama setahun jagung 3bulan tomato berbelog ni... Harap2 takde yg sentap pulak, nak sentap bukan untung ape ponnn, diri sendiri yang rugi.. Kalau ada apa2 nak tambah sangat dialu2 kan mengomen ye...

Macehh sudi bace ^_^

Thursday, September 8, 2011

Petknode : Neraka kucing

Korang tahu apa itu Petknode? Rasanya ada yang dah tahu n ada yang tak tahu lagi sebab kes Petknode ni banyak dah tersebar kat facebook n berita. Petknode yg terletak kat Petaling Jaya ni kira macam hotel(haktuihh) untuk kucing la, masa cuti raya ari tu kan ramai orang balik kampung jadi owner2 kucing pon suruh Petknode ni jaga kan kucing diorang.

Tapi, masa semua orang tengah sibuk melantak ketupat serta lemang dan kuih raya, orang awam terdengar bunyi meow meow meow kucing dari premis tidak beroperasi di Damansara Damai lalu diorang pon trus pecah masuk ke dalam kawasan Petknode.

Ni pakej yang Petknode janji (klik kalau mata tak brapa nmpak):

Oh sungguh indah khabar dari rupe. Tapi jadi macam ni plak (klik kalau mata tak brapa nmpak):


Video:

Adesss kesian betol tengok..anak kucing tu mati...T_T
So, korang rasa apa hukuman yg patut diterima oleh owner Petknode ni?

Macehh sudi baca ^_^v

Tuesday, September 6, 2011

Anak kepada bapak ayam

Anak kepada bapak ayam merupakan anak ayam lah kan??
Tengok2 kat bawah ni teyn letak gamba2 anak ayam yg seksi2 gitu..
Warna warni lagi, kalau hilang bleh tau kata yg warna pink tu kita punya, tak perlu risau terambik anak ayam jiran sebelah punya..
Korang nak beli jugak? Due seringgit~



Macam kesian lak tgok anak ayam berwarna warni ni, macam terseksa jiwa dan raga je rupenye.. kalau diorang ni berjumpa dgn anak ayam biasa, mesti kena ejek 'si pelik' sbb warna badan dia lain daripada yang lain macam cerita 'the ugly duckling'..haha kesian.

Macehh sudi bace ^_^

Monday, September 5, 2011

Aktiviti menghabiskan duit raya

Haha semalam korang semua kebanyakan tengah termenung dalam kereta sebab tersangkut kat dalam jem kan kan~ Namun begitu pada waktu yang syahdu itu, Teyn sedang bersuka ria menghabiskan duit raya yang tak berapa banyak ni~ huhu

Semalam, kemain lagi borong baju n tudung kat Jalan Masjid India. Sebab lepas raya ni, peniaga2 semuanya baik2 belaka bagi diskaun kasi kurang harga. Kalau sebelum raya hari tu, peniaga semua sombong lagi eksen, mintak kurang jangan harap dia nk layan, siap jeling manje lagi kat kite.

Kat Jalan Tar tu pergghhhh memang clean and clear, bleh kire je brape keping manusia yang ada.. Nak berlari2 atau bergolek2 dengan bahagia kat Jalan Tar tu pon boleh...
Oops tertempek 3 gambar~


sila abaikan perut gendut sesat dibelakang itu, kasi spoil wa punya gmba =.="

p/s: incik nuffnang bagi BE lagi bernama Asustek Computer Malaysia tapi taktau iklan dia hok mna satu~

Macehh sudi bace^_^

Sunday, September 4, 2011

Lagi comel dari barbie

Ye, teyn memang lagi comel dari barbie.. muahaha perasan lebih!
Dah2, bukan Teyn yang comel la, anak patung name Tilly ni yg comel sgt2 rase mcm nk tumbuk2 je~ huhuhu





p/s: makasih incik nuffnang sbb bagi saya BE lagi wlaupon tak aktif time raya ni :P

Thursday, September 1, 2011

Tahun ni teyn tak raya

Selamat pagi! Hari ni dah raya ke-3, macam mana raya korang semua? Banyak tak duit raya dapat? Ataupon banyak duit abih sebab kena bagi duit raya kat budak2? Hehe yg duit byk abih tu mai hulur duit raya tang ni sikit~~~

Hurmm.. Tahun ni Teyn tak raya pon... Oh tidak tidak, bukan sebab Teyn puasa tak cukup lah! Teyn puasa cukup tau~~ Teyn dan sekeluarga tak beraya sebab sesuatu yang menyedihkan telah berlaku iaitu pemergian nenek teyn untuk selama-lamanya pada 1 Syawal, bersamaan dengan hari raya pertama..*sobs*sobs*

love you maktok

Al-Fatihah.. Semoga roh nenek Teyn dicucuri rahmat dan ditempatkan dengan orang2 yang beriman~

p/s: Teyn tak beraya tahun ni, jadi duit raya pon tak dpt.. bolehla korang hulur2 duit raya sikit kat Teyn XP

Macehh..sudi bace ^_^

Tuesday, August 30, 2011

Puasa 6 pada bulan Syawal

Puasa 6 ni dipanggil begitu sebab kita berpuasa selama 6 hari di dalam bulan Syawal.

Terdapat sebuah hadis daripada Rasulullah s.a.w yang diriwayatkan oleh Abu Ayyub al-ansari telah mengatakan
"bahawa sesiapa yang berpuasa pada bulan ramadhan kemudian diikuti enam hari pada bulan Syawal bersamaan dia berpuasa sepanjang tahun"

Enam hari di dalam bulan Syawal bermakna mana2 hari di bulan Syawal kecuali 1 Syawal dan tidak terhad dilakukan sejurus selepas hari raya mahupun secara berturut-turut.

Selain itu, adalah lebih baik melakukan yang wajib dahulu iaitu mengqhada(ganti) puasa sebelum melakukan ibadah sunat puasa 6 (mengikut keutamaan). Tentang ini, anda boleh rujuk di sini.

Selamat manjalani ibadah dan sama2 mengumpul pahala~

Macehh sudi baca^_^

Monday, August 29, 2011

Selamat hari raya

Entry ini khas untuk mengucapkan

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
dan
MAAF ZAHIR DAN BATIN

kepada semua pembaca serta follower belog teyn yg disayangi kot ada yang tak kena, terasa hati tang mana2~ kite 0-0 okay!

Teyn tak dapat nak online n blogwalking sangat dekat kampung ni (kat Aloq Staq, mai la raya rumah, bawak duit raya kat teyn skali ye) sebab nenek teyn tengah sakit..*sobs*sobs*
Korang tolong ye doakan nenek teyn supaya dia baik2 semula~

Okehh tu je lah, teyn pon menyempatkan diri wat entry ni, ni nak sambung potong daging nak wat rendang pulak~~~ Ok bai~

p/s:belog teyn dah cukup 3 bulan umurnye yay~

Macehh sudi bace ^_^

Thursday, August 25, 2011

Tips mengecilkan perut

Say TAKNAK to perut buncit! Hahaha entry ni khas untuk ahbang2 yg dijaga oleh isteri mithali sehingga keboroi-an serta kebuncitan terserlah, tak dpt disembunyikan lagi~
Jom2 kita kecilkan perut, sambil korang baca ni korang kene ikut buat sekali tau kalau tak xjadi nanti~
pinjam hok google punye

1. Bangun pagi-pagi (Kalau tengahari xbuleh)

2. Berdiri tegak..tundukkan kepala, tatap ke perut

3. Bongkokkan badan

4. Bukak baju (Haruss bukak baju ye)

5. Lalu tampar perut gendut tu berulang kali sambil jampi2 "Bikin malu..Bikin malu...Bikin malu"
(Harus 3 kali ye)

Jangan lupa diamalkan setiap hari, lebih afdal dilakukan di hadapan cermin.
Selamat mencuba ye, kuikuikui ^_^

p/s: kalau berjaya bgtau teyn muahahaha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Umur belog teyn ni

Daisypath Friendship tickers