Monday, July 18, 2011

Tips dapat idea mencurah2 ke ladang gandum

Tadi masa teyn dok blogwalking, terjumpa blog shahiela dan teyn pon bacalah entry dia... Entry dia bertajuk Sehari 2-5 post ni dok merungut katanya dia xda idea nak wat entry tiap2 hari... Meh sini teyn bg tips supaya dpt idea berjuta2 lemon dan mencurah2 ke ladang gandum;P

1) Kalau blogwalking tu, jangan singgah saja, baca entry skali. Macam yang teyn buat ni, baca entry kat blog shahiela, dapat idea nak wat entry ni^.^
2) Pagi2 baca suratkhabar atau berita online, jgn baca masuk mata kiri keluar mata kanan, bule la petik satu tajuk lam berita tu tp jangan la copy paste, bagi la pendapat korang atau komen sikit tentang isu/berita tu.
3) Pastu shahiela cakap kehidupan seharian dia sama saja, pergi kerja, buat kerja, balik kerja, tido. Tak ada benda or aktiviti best nak cerita. Sebenarnya, kamu kena peka dengan benda sekeliling. Masa pergi keja atau balik keja tu mesti ada benda yg korang nampak sebenarnya boleh diceritakan mcm apa org cakap, apa diorang buat, cmna perasaan diorang. Contohnya mcm teyn nampak longkang teringat berudu, lalu terkluar entri Aku pon ensem jugak hehehe..
4) Yang ni lain sket, mesti kamu ada akaun nuffnang kan kan?? haa kamu bukak nuff kamu dan tengok bahagian keywords.. dari keywords tu kadang2 boleh bg kita idea untuk buat entri sbb kadang2 diorang ni search benda pelik2 hihihi~

Okay, semoga entry ni sedikit sebanyak dapat bantu kamu2 yg kering idea tu^.^

p/s: hehe makasih nuffnang kerana ada sikit pertambahan earning, sikit2 lama2 jadi bukit;P

11 comments:

wan_cikgumuzik said...

yeyyyyyyy...!!! teyn pandaiiiii..!! tepuk tangan sejuta kalii,,, lalalalalaa

Terbelog said...

kalau mencurah
ke ladang tebu boleh he3

faY said...

smart tips teyn!

Nizam Ijam said...

jalan2 sini teyn :P

ifwat said...

entry yang bagus yeah :)
betul tu, takat nak cerita tentang kita buat sehari-hari, macam sama je rutin.. hehehe

Fathiah Hamim said...

haha pandai2

harrazdani said...

nice tips tin tin.....

teynteyn the doll said...

hehehe makasihhh semua=)

Aku Afzal said...

walamak..ada tips dari cik teyn la.cik2..leh bagi sikit idea :) huhu

lala shaheila said...

hehe...suka2... nanti jln2 tenung satu2 alam sekitar..cari idea..

best gak mcm ni, ada yg bagi tips.. :)

Afiq Ryunosuke said...

suke la tu cik shaheila lpas dpt tips :P nnt pakcik jenguk blog cik shaheila lak....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Umur belog teyn ni

Daisypath Friendship tickers