Sunday, July 31, 2011

Kutuklah orang yang tak tahu

Ini adalah entry luahan perasaan. Harap maklong.

Luahan perasaan kali ni adalah tak berpuas hati, tak puas jantung, tak puas perut, tak puas paru2 serta semua organ dalaman dengan orang yang suka sangat kritik orang yang tak tahu dan nak belajar ni.

Contoh situasi:
Teyn nak belajar masak megi ayam dengan Chef Wan (ini contoh sahaja, teyn pndai masak megi okay). Chef Wan pon suruhla: mula2 tuan2 dan puan2 kita rebus megi sehingga kembang. Teyn pon rebuslah tapi orang rebus pakai periuk, Teyn pakai kuali (maklonglah orang baru nak blaja, mana tau apa2, kasi redahhh je la). Dan lalu lah Chef Wan pon berkata: Apa buat macam ni!? Perempuan apa ni, buat ni pon tak tahu!!???
(Dalam hati: oh kalau rendam megi lam kuali, pompuan xguna lah, pompuan xboleh pakai? =.=")

Itulah salah satu contoh ye, diingatkan lagi skali contoh sahaja. Orang tu baru nak belajar, apa salahnya tegur elok2 cakap: 'xboleh buat macam ni, kena buat macam ni..' instead of cakap: 'ape ke bodoh bangang sangat kau ni nak wat bende camtu pon xreti'. Korang tau tak, ayat camtu boleh menjatuhkan semangat orang yang nak belajar tu, maybe dah malas dan xnak langsung belajar pasal benda tu. Kalau dia hebakk lagi terer, xdelah die terhegeh2 gedik ayam nak mintak tunjuk ajar lagi, buang mase je=.=" Oleh itu manis2 kan lah mulut anda serta tegurlah secara berhemah dan sabar lah sket wehhh, puase pon dh nk dekat ni kene byk bersabar~

Sekian sahaja luahan perasaan, sila kawal perasaan itu. Makasihhh sudi baca^.^

15 comments:

cunndaa said...

setuju sangat2 dear...
tegurlah dengan berhemah kan supaya org yang ditegur ni tak kecik ati...tak lemah semangat..

contoh = kan bagus kalau cakap "boleh jugak pakai kuali, tapi LAGI BAGUS kalau pakai periuk"

ayat tu boleh diterima pakai

Aku Afzal said...

teyn2..afzal macam leh hidu je?pasal teyn baru blajar buat header ni ke?kena marah??kalau betul afzal tumpang simpati..

Leysa JL said...

just ingnore orang mcm 2, buat bodoh ja..mmg habit dorang kli bercakap mcm 2..huhu

AIEN NOT ALIEN said...

kata2 setajam mata pedang...

cikgu yang baik akan mengajar dengan baik...

bersabar ye dengan kata2 orang yang "BIJAK" tu...

wan_cikgumuzik said...

errrr.. kata kat abg ker nihh??

-sentap~~

babai..

mankete said...

ya la dia kata kat ang la tu wan ..padan muka ang ahhahah

Afiq Ryunosuke said...

sabar jela....
^^ pakcik pon pernah kene....

Afiq Ryunosuke said...

cikgu wan tersentap ke???
kalau dh sentap blaja2 la adab berbahasa....

Afiq Ryunosuke said...

heheheh~~
^^

EKIN said...

betul2... orang nak belajar terus tak jadi.. macam ekin baru nak belajar ramai bagi semangat . yeay!!hehe

Miss Xyz =) said...

hak'oh bnde2 cmtu boleh spoilkn mood org nk bljrla! sye x nfikn.. huhuhu

eikieyn said...

buat tak reti je kat org camtu, teyn. pasni jgn cari tok guru tu lg.

teynteyn the doll said...

cuundaa: betoi2~

afzal: bukanlahhhhh.. hehe buat header tu teyn memang wat sendiri tanpa pertolongan sapa2;P

leysa: haha tapi people can change kan.

aien: hehe memang tgh sabar ni lau tak dah tembak dia kekeke

cikguwan: erkkk mana adalahhhh, kata kat orang lain nihhh;P maap lau terasa

mankete: bukanlahhh adehhh

afiq: haha bese lah kan kan

ekin: good for U^.^

miss xyz: hah tu lah yg teyn rase, adehhh

wan_cikgumuzik said...

<--sentap ok..!!

Terbelog said...

sabau tyn..
nanti kurang pahala puasa
eh..dah puasa ye
baru komen sini hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Umur belog teyn ni

Daisypath Friendship tickers