Monday, June 6, 2011

Besar punya!

Hai2 selamat pagi pakcik2 makcik2 semuaaaa... Sape yang kerja tu mesti pagi2 dh bukak n menghadap komputer... Haa, korang pernah x terpikir cmne la agaknye rupa hard disk (yang dlm cpu tu) pertama dicipta? nk tau x? nk tau x?
Nah tengok gamba kt bawah ni ha~

BESARRRRR PUNYAA~~~ hahaha... tgk2 gamba siap black and white lagi, memang klasik nasional betoi~

Hard disk pertama di dunia ni dikuarkan pade September 1956 oleh IBM, bernama 305 RAMAC.
Ce korang teka ce korang teka harga dia berapa??? Salah! Harga dia $250,000 ye~ (orang kaya pon dok pikir 47 kali nk beli ke x) dah la capacity nye 5MB je pastu berat smpai 1 tan, guane nk angkat tu???=.="

Ce korang compare ngan hard disk skarang ni ha~~
Tu diaaa jauh berbeza kannn...agaknye 50tahun akn datang hard disk punye saiz lebih kecik dari taik idung kot=.="

p/s: jangan dilupekan yang lame, kalau x xdela yg mcm skarang kite pkai ni... huhuhu.. haa, satu lagi... henpon teyn tu, memule teyn on ok sihat je selama 2 hari, pastu tetibe semalam abis bateri, terus xleh on..uwaaaaT.T

5 comments:

Bro Framestone said...

akan datang mane pakai hardisk dah.. blu ray pun dah cukup mantap dah...

teynteyn the doll said...

ohhh blu ray ye~ hihihi.. jadi xdela hard disk sebesar taik idung klau camtu~~

Afiq Ryunosuke said...

zaman akan dtg tk main dah hard disk~~
sume pkai soft disk je~~
wkwkwkwkw~~

teynteyn the doll said...

huhuhu..soft disk tu soft mcm marshmallow ke?
=.="

Afiq Ryunosuke said...

aa la kot~~
^.^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Umur belog teyn ni

Daisypath Friendship tickers